Thursday, 10 September 2015

Да закусваш или не....

Buongiorno...

Темперaтурите рязко спаднаха, облаците ни обвиха в плътната си прегръдка, а слънцето се бори за своето славно минало....ех, мъчно или не природатa е неуправляема сила.
Хубавото на есента са цветовете, които опияняват и.... и се вливат в една приказна история за принцове и принцеси!


Топлината на домовете ни връща в детството, където бабите и дядовците са ни канили на богати закуски пълни с смехове и детска глъч. Вдъхновена точно от тези моменти на щастие, разбирателство и обич реших, че сега е момента да разгърна мистерията за закусването.
ЗА или ПРОТИВ закусването, плюсовете и минусите, каква трябва да е закуската, ако все пак сме решили да закусваме.
И така първо ще споделя знанията, които изградих върху периодично гладуване или по точно периода от 16 до 24 часа без храна, тоест от вечеря до обяд на следващия ден.
 То има положителен ефект върху: детоксикацията на организма ни
                                                            излишните килограми,
                                                             контролира апетита,
                                                             намалява кръвната захар.
 Неприложимо е  при: ниско кръвно,
                                       проблеми с отделителната система,
                                       при женски хормонални проблеми,
                                       гастрит и язва,
                                       силно отслабнал организъм!

За мен любимото хранене за деня е закуската. Тя ме прави жива и пълна с енергия. Аз се чувствам по-добре, когато сутрин приема храна, ако не го направя рискувам до обяд да ме превземе жесток глад, което ме измъчва и напряга организма ми. Не случайно е казано, че закуската е най-важното хранене за деня. Тя не трябва да бъде приемана като междинно похапване, а като стабилно хранене!
Според най-новите проучвания закуската трябва да е пълна с протеини (протеинова закуска).
         Това включва: яйца,
                                   кисело мляко,
                                   ядкови млека,
                                   ядки,
                                   семена,
                                   ....дори месо и крем супи.
         Изключително голяма част от хората правят голямата грешка да се хранят със плодове за закуска. Плодовете пречистват организмът ни, но не ни дават нужната и дълготрайна енергия, от която се нуждаем всяка сутрин (особено зимата). Груба грешка е  да приемаме рафинирани въглехидрати за закуска (кроасани, хляб, бисквити...), защото те бързо се  разграждат на захари в тялото и както плодовете, няма да ви дадат енергия за цялата сутрин. Тези храни донасят със себе си един целодневен глад и нужда за сладко. Затова, когато следващия път закусите по подобен начин се замислете дали сте помогнали на организма си или сте убили жизнеността си!

Пробвайте и двата вида хранене (периодично гладуване и протеинова закуска), усетете как се чувства организма ви и сами преценете какво да предприемете за напред.

Надявам се, че този пост ви е дал отговор на въпросите, които сте се питали покрай темата за закусването или не.

Давам една примерна закуска богата на фибри, протеини...

Чия пудинг

Чия семената(храна за бягащи) са богати на калий(два пъти повече от бананите), натрий, калций(два пъти повече от млякото), фосфор, цинк....Значително количество протеини(два пъти повече от колкото на повечето зърнени култури).
Съдържат полиненаситени, наситени, наситени мастни киселини повишават положителните й функции. Много омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина. Голяма количество антиоксиданти.
Необходими продукти:
2 с.л чия
4 с.л кокосово мляко или друго ядково мляко
ядки
мед, агаве или кленов сироп
годжи бери

Начин на приготвяне:
Чията заедно с млякото се оставя за една нощ или минимум 30 мин. да престои. На следващия ден се сервира със нарязан плод(в случая праскова), начупени ядки, годжи бери, поръсете със мед или друг източник на сладост (но не прекалявайте, само толкова колкото чията да не е безвкусна). Добавям малко мюсли или крънчи мюсли и хапвам с удоволствие.




                                                                                                                                    Grazie e a presto!

No comments:

Post a Comment