Sunday, 15 November 2015

Ферментацията....силата на зимата

Buongiorno....

Спокойствието, усмивката по лицето и широко отворените очи към непознатото бъдеще са един старт за чистотата на организма ни. Чувствайки се добре, вдишвайки дълбоко и разпръсквайки енергия ,ние доказваме силата на правилното хранене.



Все по често хората се замислят над това какво от къде набавят необходимата си енергия., над качеството на продуктите, които купуват, над това как правилно да съчетават храните и  дали те се усвояват пълноценно от организма ни. Хиляди въпроси и още повече отговори, към които всеки прибягва и премерва сили. В началото, когато встъпвах във този свят на пълноценното хранене задавах и продължавам да задавам въпроси, ровя се из книги, преглеждам различни сайтове като един от най-често посещаваният е на Надя Петрова (http://nadiapetrova.bg/ ). Която издига в култ ползите от правилната консумация на храни. Разкрива много тайни, рецепти и винаги в рамката на удоволствието от храната.


Четенето на различни статии, хвърлянето в безкрайността от размишления са дейности, с които се сблъсквам всеки ден, защото те ме правят различна. Новите знания ме изпълват с ентусиазъм и ме кара да продължавам да питам, да изпробвам различни и нови продукти, да експериментирам със желанията си и да докажа себе си!

Ето защо една от темите, която ще разгърна днес е ферментацията. Всички знаем за киселото мляко, киселото зеле, туршията, та дори и кимчито (ферментирал продукт произвеждан в Корея)..... . През студените есенни и бъдещи зимни дни древната практика-ферментирането съхраняване на продукти извън сезона (грубо казано)- бива широко разпространена. И тук идва въпросът ,, ....и какво толкова, защо да ферментираме? ''  . Отговорът е прост. Ферментиралите продукти са най-лесния начин да набавим необходимите за организма ни пробиотици, които балансират микрофлората в червото, увеличено количество ензими. Най-просто казано е процес, при който определени продукти( захар, лактоза, въглехидрати) поставени в подходящи условия се разграждат с помощта на бактерии, мая и други микро организми. Този процес драстично увеличава съдържанието на ценни вещества в храните, прави ги по-лесно смилаеми и усвоими за нашия организъм.

Ферментирали продукти:
-богати на пробиотоци
-увеличено количество ензими
-алкално pH
-съдържанието на ценни вещества е увеличен

Камбуча-,,еликсир на живота'' , ,,чудотворна гъба'' 



Производството е познато от векове  и представлява заквасване на подсладен чай(най-често зелен) с гъба камбуча. В рамките на 7-14 дни ,,гъбата'' създава полезна и богата на хранителни вещества напитка, преработвайки захарта и хранителните вещества от чаената инфузия. Действа като натурален елиминатор на токсините в организма ни. Когато влезе в стомаха, тя го залива със храносмилателни ензими, пробиотични бактерии и дрожди, които незабаво започват да смилат недоразградената храна и отпадните продукти , като същевременно унищожава патогенните(бактерии причинители на инфекции) организми преди да са навлезли в организма ни. По време на този процес се образува витамин B, който засилва прочистващия процес и балансира нивото на киселинност в храносмилателния трак. Стимулира регенерацията на епидермиса-неметаболизираните хранителни мазнини, които се събират около мастните жлези и предизвикват акнеобразни заболявания.

Кисело мляко

- сваряваме  прясното мляко и го оставяме да изстине до около 40-45 градуса.
-има различни метода на заквасване :ние разляхме прясното мляко в буркани и добавихме по една равна супена лъжица от добре разбито кисело мляко
-покриваш бурканите с одеяло, за да се задържи температурата в рамките на няколко часа (4-6 часа)





*По-подробно ще се занимавам с ползите от киселото мляко в изцяло нов post.

                                                                                                         Grazie....a presto



2 comments:

  1. Много интересен пост и страхотни снимки! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Искрено благодаря....надявам все повече хора да се замислят над храната, която консумират

      Delete