Wednesday, 16 December 2015

Мазнините...силно отричаната истина

Buonasera......

Тази тема е много спекулирана и дълго отричана от самите нас. Мазнините са свързвани с нещо мазно, тежко, неблаготворно за организма ни.
Признавам си и аз бях объркана, но задавaйки много въпроси, четейки статии и книги (препоръчвам книгата на Надя Петрова-експерт по здравословното и балансирано хранене и блогът Good Nature Food) се измъкнах от безкрайния лабиринт от въпроси.

I. Мазнините са едни от най-съществените хранителни вещества. При дефицит на есенциална мастна киселина организмът ни започва да страда от хормонални и сърдечно-съдови прoблеми, алергии, кожни заболявания, на имунната система, може да се стигнe дори до депресия.
II.Мазнинитe, вълехидратите, белтъчините(микронутриенти) са трите най-важни съставки, от които организмът ни се нуждае.
III.Мазнините са третият най-голям  компонент в тялото ни ,(15%) след водата (60%) и белтъчините(18%).
IV.Изключително добър източник на енергия, имайки предвид факта ,че тялото ни по естествен начин приема този източник на енергия.
V.Без мазнините в храненето ни клетките на организма ни  биха били меки и следователно трудно биха могли да усвояват вещества, които са му предоставени.
VI. Важни са за усвояването на мастно-разтворимите витамини А ,Д, К, Е. При дефицит на тези витамини се стиго до проблеми с кожата, косопад, неправилно храносмилане, репродуктивни проблеми...
VII. Изключително важни за усвояването на протеините (особено важен фактор при подрастващите).

Всъщност мазнините са нутриентите, които се разграждат по-бързо дори от въглехидратите, а дават много по-дълготрайна енергия от тях.
Когато не приемаме качествени мазнини, тялото ни се изморява повече и умората се натрупва. Тази умора кара хората да приемат най-често въглехидрати, като от своя страна водят до така наречената адреналинна умора.
Но кои мазнини са най-качествени за организма ни. Това са естествените, които се приемат във вида, в който се срещат.

Омега 3 мастни киселини-това са тези, които организмът ни не можа да синтезира самостоятелно и е нужна да се набавят със храната или с хранителни добавки. Съдържа се в
рибеното масло, лененото семе, орехите, конопа.

Омега 6 мастни киселини са ненаситени и едни от най-проблемните, поради факта, че  хората не познават начина на правилна употреба. Тези продукти са шарланът, сусама, касиса, повечето растителни и ядкови масла.

Наситени мазнини са най-устойчиви на преработка и климат. Съдържат се във животинските мазнини , млечните продукти и яйцата. Една от причините, която оспорва факта , че те са причинители на холестерола е това ,че те винаги се срещат в комбинация с мастно разтворими витамини, които са есенциални за тялото ни. Добри източници на наситени мазнини са кокосовото, гхи,краве масло,  както вече споменах млечните продукти и органи и мазнини на животни

Вредни: всички рафинирани масла, олио, хидрогенирани мазнини като маргарин....

Когато търсих информациямза този пост бях изключително заинтересована. Радвам се, че научих толкова много неща и най-много ми харесва , че мога да го споделя с повече хора.
Не забравяйте винаги  с мярка......


Тиквени мъфини.




Сухи съставки:
1\2 чаша бадемово брашно, 1/2 чаша кокосово брашно(или ситни кокосови стърготини), 1/2 брашно от елда, 1 ч.л бакпулвер, 1/2 ч.л сода, 1 ч.л канела, 1/2 ч.л индийско орехче, 1/2 ч.л джинджифил на прах, 1/2 ч/л ванилия, 1 щипка сол
Течните съставки:
1/2 чаша тиква, 2 яйца, 5 с.л кленов сироб, 1/3 чаша зехтин, 1 чаша кокосово мляко, сокът и кората от 1/2 портокал
1/2 чаша орехи 

Начин на приготвяне:Изпечете тиквата за около 20 мин. Смесете всички сухи съставки, добавете яйцата и след това останалите течни съставки, тиквата. Добавете орехите и разпределете сместа в тавичка за мъфини. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 мин.







                                                                                               Grazie.....a presto

No comments:

Post a Comment